Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
  • TAB - Kolejny element
  • SHIFT + TAB - Poprzedni element
  • SHIFT + ALT + F - Wyszukiwarka
  • SHIFT + ALT + H - Strona główna
  • SHIFT + ALT + M - Zawartość strony
  • SHIFT + ALT + 1 do 3 - Wybór menu
  • ESC - Anulowanie podpowiedzi

Produkt lokalny i tradycyjny

Charakterystyczny dla naszego regionu jest pstrąg kłodzki z racji licznego występowania tego gatunku ryb w czystych górskich rzekach i potokach. Od wielu lat mieszkańcy powiatu prowadzą hodowlę tych ryb, a pstrąg kłodzki smażony bądź wędzony to dania regionalne, znajdujące się na liście produktów tradycyjnych, serwowane w wielu kłodzkich restauracjach. W chwili obecnej Województwo Dolnośląskie promuje 48 produktów, wpisanych na listę produktów tradycyjnych, z których 6 pochodzi z powiatu kłodzkiego (14.    Pstrąg kłodzki 15.    Pstrąg kłodzki wędzony, 21.    Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej 30.    Sudecki miód wielokwiatowy, 31.    Sudecki miód gryczany, 37.    Śląskie niebo)
Na ziemi kłodzkiej produkt regionalny wytwarzany jest zarówno przez pojedynczych mieszkańców w sposób nieprzemysłowy, jak i w formie prowadzonej działalności gospodarczej, której produkcja zapewnia zbyt, przynosi zyski i daje źródło utrzymania.

Promocja produktu regionalnego to jeden z elementów polityki kreującej ziemię kłodzką jako region turystyczny, o wybitnych walorach uzdrowiskowych i krajobrazowych, bogatym dziedzictwie kulturowym i różnorodnych atrakcjach czekających na turystów i kuracjuszy
o każdej porze roku.

Znajdujący się w załączeniu Wykaz Produktów Regionalnych został przygotowany na podstawie informacji przekazanych przez poszczególne gminy powiatu kłodzkiego.

">

Wersja XML